Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

sobota, 21. september 2024

Dobre stvari padajo z neba I Radenska

Radenska je napovedala obsežno akcijo obnove pogorišč na Krasu z uporabo dronov za pogozdovanje težko dostopnih območij. Cilj je pospešiti obnovo gozdov in spodbuditi širšo javnost k sodelovanju.

Pred dvema letoma so na Krasu izbruhnili obsežni požari, ki so uničili več kot 3700 hektarov površin, večinoma gozdov. Kljub pretečenemu času se narava še ni povsem opomogla, zato je nujno ukrepanje. Radenska je napovedala veliko akcijo obnove pogorišč, pri kateri bodo uporabili dron tehnologijo za pogozdovanje težje dostopnih območij, obenem pa vabijo čim več ljudi k sodelovanju.

Vsako minuto z našega planeta izgine za kar 27 nogometnih igrišč gozdov. Požari so eden glavnih krivcev za uničevanje dragocenih življenjskih prostorov, pri čemer podnebne spremembe dodatno prispevajo k njihovemu pogostejšemu pojavljanju. Največji požar v zgodovini Slovenije, ki je leta 2022 opustošil Kras, je uničil prej bogato biotsko raznolikost tega območja. A s pomočjo strokovnjakov in prostovoljcev se gozdovi počasi obnavljajo. Radenska se je že tri mesece po požaru vključila v proces obnove. Zaposleni so pričeli z zbiranjem semen kraškega gabra, poljskega javorja in trokrpega javorja, s katerimi bodo vzgojili sadike za obnovo prizadetih gozdov. Letos pa bo ta proces nadgrajen – pogozdovanje bo potekalo iz zraka s pomočjo dronov in semenskih kroglic.


Rešitev za težko dostopna območja

Inovativni pristop vključuje uporabo brezpilotnih letalnikov, ki bodo razpršili posebne semenske "bombice" na težje dostopna območja. Radenska, ki že pet let aktivno prispeva k obnovi gozdov v Sloveniji in na Hrvaškem, je do sedaj posadila že več kot 80.000 dreves.

Akcija pogozdovanja na Krasu bo potekala v začetku novembra, podpre pa jo lahko prav vsak. Na spletni platformi www.dobre-stvari.com je na voljo izobraževalni kviz o biotski raznovrstnosti, kjer vsak odgovor aktivira kupon, s katerim bo Radenska pogozdila dodaten kvadratni meter kraških površin.

Pobuda ni zgolj enkratni projekt Radenske za obnovo gozdov, temveč tudi poziv vsem podjetjem v Sloveniji, da se vključijo v pogozdovanje Slovenije z droni tako, da svoj team building spremenijo v Green Building.

 

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.